Френската система за сертифициране “Label Rouge”, която действа във Франция от 1960г. обхваща производството на птиче месо, и в по-ограничени обеми други видове месо и млечни продукти. Със строгите си критерии сертификатът важи, като гаранция за премиум качество. Производството на месо под този сертификат е много по-скъпо, отколкото стандартното производство.
Логото “Label Rouge” гарантира на потребителя безопасен хранителен продукт, който е бил под специални грижи и контрол. Label Rouge започва като малко движение от няколко фермери, отглеждащи птици по метода на свободната паша и е контрапункт на занижените стандарти на масовото производство в бранша, след втората световна война. Основните акценти на спецификациите са вкус и кулинарна стойност на крайния продукт, свободно и бавно отглеждане на птиците, безопасност на продуктите и опазване на околната среда, месото да не е обработено с медикаменти и да не съдържа стимулатори за растеж.
За да получат сертификата, производителите подават заявка (бизнес план, детайли за производствения процес, резултати от проби и др.) към специална държавна комисия по стандарта. Тя от своя страна координира данните с две министерства – на селското стопанство и на потреблението. При одобрение сертифицирането се регистрира и впоследствие се контролира от акредитиран сертифициращ орган. Отделна институция следи той да не бъде копиран или имитиран от несертифицирани производители или от собствени марки на търговци. Label Rouge се подкрепя силно от френското правителство, като начин да се развива дребното фермерство в страната.
Потребителите откриват веднага положителната разликата между Label Rouge и стандартното птиче месо. Поддържане на високо качество се гарантира от редовните тестове за качество. Смята се, че основната причина за неповторимият вкус е бавното отглеждане на птиците, както и специалната порода. Месото е вкусно, плътно и крехко. Изпълнението на стандартите се следи от независими сертифицирани организации. Инспекциите се извършват веднъж годишно за проверка на ятото, два пъти годишно за храните, ежемесечно за преработвателните предприятия и два пъти годишно за люпилните. Всички инспекции включват бактериални тестове и инспекция на процесите. През годината се извършват пет теста за вкуса.
Позволени са само определени видове бавно растящи птици, подходящи за отглеждане на открито, които са основата на продукцията Label Rouge. Бавния растеж позволява на мускулите , органите и костите да растат хармонично, което дава на месото отличен вкус. Тялото е по издължено, с по малки гърди и по-големи крака от обикновената бързо растяща порода. Бавно растящите породи са по-подходящи за отглеждане на свобода от другите породи.